maandag 19 september 2011

Meditatie. Innerlijke wereld.

Een jonge Zen student bezoekt zijn Zen meester en vraagt hem het volgende:
"stel ik werk hard en ijverig, hoe lang duurt het dan voor mij om Zen te vinden?"
Zijn meester denkt hierover na en geeft dan als antwoordt: "tien jaar".
Dan zegt de student: maar als ik heel heel hard werk en mijzelf er echt toe zet om nog sneller te leren....hoe lang duurt het dan?"
De meester antwoordt: "wel twintig jaar".
"Maar als ik echt echt ermee aan het werk ga, hoe lang duurt het dan, vroeg de student.
"dertig jaar' antwoordt de meester.
"Maar ik begrijp het niet, zegt de teleurgestelde student. Elke keer als ik u vertel en zeg dat ik nog harder ga werken , dan zegt u dat het langer voor mij gaat duren". "Waarom zegt u dat? "
Antwoordt de meester:
"Wanneer je maar één oog voor het doel hebt, heb je maar één oog voor je pad".


Spiritualiteit heeft te maken met ervaring. Meditatieoefeningen kunnen je helpen om voor zulke ervaringen ontvankelijk te worden. Het vraagt om de wereldse bezigheden even los te laten en ze te laten voor wat ze zijn zodat je thuis kan komen in je diepste wezen. Je innerlijke wereld. Het denken loslaten en tot jezelf komen. Ik schijf dit makkelijk op maar is dit in de praktijk ook zo makkelijk? Nu zeker niet. Steeds weer komen er gedachten of situaties zo in je geest binnen vliegen als een pop -up. Toch:  "oefening baart kunst" en dat is ook  zo met mediteren.  Het gewaarzijn van je innerlijke wereld is een omvormingsproces van meditatie en contemplatie. Een spiritueel groeiproces. Aandacht schenken aan je innerlijke wereld. Door een zelfwaarneming zonder oordelen die leiden kan tot helderheid en stil worden. In het hier en nu. Meditatie laat zich niet sturen door je wil. Meditatie is je laten meestromen met de beweging die in je leeft en vandaaruit gewaarworden van je innerlijke wereld. 

Zoek een plek op in de natuur waar je jezelf fijn bij voelt. Waar je kan zijn wie je bent.
Ervaar die intentie. Ga een paar minuten zitten en neem alles waar. Probeer dat wat je waarneemt niet te interpreteren ( is gewaarworden)  Laat alles rustig komen en gaan ( is loslaten).Geniet van dit moment. Geef op deze manier aandacht aan je innerlijke wereld. Wat leeft daar? Wat komt erop?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten